Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în Colectiv, despre amânarea pronunțării definitive a sentinței: „Statul nu poate fi condamnat, s-ar crea un precedent împotriva lui” | REVOLTĂTOR

Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în Colectiv, despre amânarea pronunțării definitive a sentinței: „Statul nu poate fi condamnat, s-ar crea un precedent împotriva lui” | REVOLTĂTOR
Sursă foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/01/2022, 17:02
Actualizat: 04/01/2022, 14:10

Decizia de amânare cu două luni a verdictului în dosarul ”Colectiv” a revoltat familiile victimelor tragicului incendiu. Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care a murit în spital la trei săptămâni după incendiul din Clubul Colectiv, a declarat, pentru Gândul, că amânarea cu două luni a pronunțării în dosarul „Colectiv” reprezintă o tergiversare, pentru că „statul nu poate fi condamnat”.

„Bănuiam că se amână pronunțarea. Este o tergiversare a dosarului. Sunt convins că nu se dorește o condamnare a oamenilor statului. Aici este toată problema, se tot amână, și sigur se va mai amâna. Statul nu poate să plătească. Este vorba de banii pe care statul ar trebui să-i plătească, dar nu vrea. Un astfel de caz ar putea crea un precedent. Să ne imaginăm câte procese ar putea să apară după o astfel de decizie de condamnări în cazul Colectiv. Deci problema este că statul nu poate să fie condamnat. Statul nu-și face treaba în niciun domeniu”, a declarat, pentru Gândul, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010.

De altfel, și alte persoane – constituite părți civile în dosar – au mărturisit că amânarea cu două luni este ”strigătoare la cer” și acuză Justiția că nu se dorește dreptate în cazul teribilului incendiu. Aceștia cer intervenția ministrului Justiției și a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Sentința definitivă, amânată pentru 3 martie

Judecata în dosarul ”Colectiv” s-a încheiat pe 21 decembrie 2021, după 32 de termene, dar atunci completul de judecată de la Curtea de Apel București a amânat pronunțarea sentinței definitive pentru 3 ianuarie 2022. În ziua în care erau așteptate condamnările definitive în dosar, cei trei judecători din complet au amânat a doua oară pronunțarea, de data aceasta pentru două luni, până pe 3 martie. Codul de Procedură Penală prevede că pronunțarea poate fi amânată succesiv, într-un termen de maximum 60 de zile, iar „în cazuri temeinic justificate”, nu mai târziu de 120 de zile de la ultimul termen.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în prezent edil al Sectorului 5, la 8 ani și 6 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de funcționare a Clubului Colectiv. Procurorii ceruseră în cazul lui Cristian Popescu Piedone 15 ani de închisoare.

Pedepse cu închisoarea au primit și fostele angajate de la Primăria Sectorului 4 Aurelia Iofciu – 8 ani, Luminița Larisa Ganea – 7 ani, Sandra Ramona Moțoc – 3 ani cu executare.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv – George Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul-Cătălin Gancea – au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare.

Pompierii Radu Antonina și Matei George Petrica au primit pedepse de câte 9 ani si 2 luni de închisoare.

Daniela Ioana Niță, patroana firmei care a pus artificiile în Clubul Colectiv (decedată în timp ce se judeca apelul din dosar), a fost condamnată de Tribunalul București la 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare, iar fratele ei, Cristian Mihai Niță, și el patron al societății, a primit o pedeapsă de 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare.

Pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au fost condamnați la 9 ani si 8 luni, respectiv 10 ani de închisoare.

Daune morale de 42 milioane de euro

Magistrații Tribunalului București au dispus ca victimele incendiului de la Colectiv să primească daune morale în valoare totală de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind 500.000 de euro.

În 30 octombrie 2021 s-au împlinit 6 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. În urma incendiului, au murit la fața locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniții internați, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care și-au pierdut viața în urma tragediei erau artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți. Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanțul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-și îngriji rănile.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×